Πώς δημιουργώ υγιή τεχνολογικά όρια για να με βοηθήσετε να παραμένω παρόν

Πώς δημιουργώ υγιή τεχνολογικά όρια για να με βοηθήσετε να παραμένω παρόν

Oktober 3, 2022 0 Von admin

Υπάρχει μια λειτουργία στο iPhone που σας λέει πόσο χρόνο ξοδεύετε στο τηλέφωνό σας. Είναι τρομακτικό. Το Διαδίκτυο είναι εκπληκτικό, αλλά μπορεί να είναι εθιστικό και να έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας. Έπιασα τον εαυτό μου να αισθάνεται άσχημα αφού πέρασα χρόνο στο Διαδίκτυο, συγκλονισμένος επειδή δεν μπορούσα να συμβαδίσω με όλους όσους ακολουθούσα ή νιώθω ένοχος επειδή Υποτίθεται ότι πήγαινα για ύπνο νωρίς και διάβαζα για λίγο και αντ ‚αυτού απλώς ξοδεύω 30 λεπτά χαμένα στη ροή μου στο Instagram ή παρακολουθώντας κάτι στο Netflix.

Επίσης, είμαι στον υπολογιστή μου για δουλειά όλη την ημέρα, οπότε θέλω να κάνω μια προσπάθεια να περνάω λιγότερο χρόνο στο διαδίκτυο και αντ‘ αυτού, να διαβάζω, να κάνω παρέα με την οικογένεια και τους φίλους, να βρω ένα νέο χόμπι και να είμαι παρών.

Τώρα, μπορούμε όλοι να περάσουμε μια μέρα υπερφαγίας, είναι μια χαρά και πολύ απαραίτητη μερικές φορές, έτσι δεν είναι; Αλλά είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι η τεχνολογία δεν μας ελέγχει και δεν καταναλώνει περιεχόμενο που είναι αναζωογονητικό και μας κάνει να νιώθουμε καλά, χαρούμενα και θετικά.

Για να με βοηθήσετε να παραμένω παρούσα και να διατηρήσω υπό έλεγχο τη χρήση της τεχνολογίας μου, δημιουργώ υγιή τεχνολογικά όρια. Υπάρχει ακόμη πολλή πρόοδος που πρέπει να γίνει, αλλά… μωρό μου, παιδιά.

Χωρίς τηλέφωνο πριν τον ύπνο ή το πρώτο πράγμα το πρωί.

Συνήθιζα να σπαταλάω τόσο πολύ χρόνο κάνοντας scroll στα social media το πρώτο πράγμα το πρωί ή ακριβώς πριν κοιμηθώ. Θα έλεγα στον εαυτό μου: μόλις 5 λεπτά. Αλλά ποτέ δεν είναι μόνο 5 λεπτά, έτσι δεν είναι; Έκανα κύλιση χωρίς σκέψη μέχρι να συνειδητοποιήσω ότι μόλις είχα περάσει τα τελευταία 30+ λεπτά στα social media. Παρατήρησα επίσης πόσο εθιστικό είναι. Μερικές φορές έπιανα τον εαυτό μου να κάνει κύλιση μόνο και μόνο για να κάνω κύλιση, δεν απολάμβανα καν τον εαυτό μου, αλλά δεν θα σταματήστε για κάποιο περίεργο λόγο.

Εξάλλου, συχνά ένιωθα πεσμένος και λίγο άγχος μετά, κάτι που επηρέαζε τον ύπνο μου τη νύχτα και δεν ήταν καλός τρόπος για να ξεκινήσω τη μέρα μου. Τώρα, προτιμώ να χαλαρώνω διαβάζοντας ένα βιβλίο πριν κοιμηθώ, καθώς με βοηθά να κοιμηθώ καλύτερα και να ξεκινήσω τη μέρα μου μακριά από την τεχνολογία. Δεν πρόκειται να πω ψέματα και να προσποιηθώ ότι ήταν εύκολο να αλλάξω αυτή τη συνήθεια ή ότι την έχω παρατήσει οριστικά, αλλά είμαι ΤΟΣΟ πολύ καλύτερα και σίγουρα είχε θετικό αντίκτυπο στη ζωή μου.

Έξτρα συμβουλή: αν δυσκολεύεστε να μην ελέγξετε το τηλέφωνό σας στο κρεβάτι, αφήστε το σε άλλο δωμάτιο.

Καταργήστε τις ειδοποιήσεις μέσω email.

Ορισμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι σημαντικά, αλλά είμαι βέβαιος ότι λαμβάνετε επίσης πολλές προσφορές και ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δεν είναι. Μπορεί να αποσπά την προσοχή και να ενοχλεί το τηλέφωνό σας να εκπέμπει έναν ήχο κάθε φορά που παίρνετε ένα.

Ορίστε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας για να ελέγχετε το email σας, γνωρίζοντας ότι αυτό θα σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο άγχος επειδή έχετε μια καθορισμένη ώρα για να περάσετε από τα εισερχόμενά σας.

Εκμεταλλευτείτε το ‚μην ενοχλείτε‘ τρόπος.

ο ‚μην ενοχλείτε‘ Η λειτουργία είναι εξαιρετικά χρήσιμη εάν το τηλέφωνό σας αποσπά συχνά την προσοχή και όταν πρόκειται να δημιουργήσετε υγιή όρια τεχνολογίας.

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, στο iPhone μπορείτε να ενεργοποιήσετε αυτήν τη λειτουργία επιλέγοντας το εικονίδιο του φεγγαριού όταν σύρετε προς τα πάνω από το Home και αυτό σημαίνει ότι δεν θα ενοχληθείτε από καμία ειδοποίηση τη νύχτα. Αυτό μπορεί επίσης να ισχύει όταν κάνετε κάτι σημαντικό, όπως να κάνετε κάποια δουλειά ή να διαβάζετε. Μπορείτε ακόμα να βλέπετε τις ειδοποιήσεις/μηνύματα και αν κάποιος σας καλέσει δύο φορές στη σειρά, αλλά δεν σας ενοχλεί κανένας ήχος ή φως που προέρχεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τις ειδοποιήσεις μέσω email.

Δεν υπάρχει τηλέφωνο στο τραπέζι.

Πέρυσι πήγα σε ένα reunion στο γυμνάσιο και καθώς οι περισσότεροι από εμάς δεν είχαμε δει ο ένας τον άλλον σχεδόν 10 χρόνια, ήταν πολύ άβολο στην αρχή. Μαντέψτε λοιπόν τι έκαναν οι άνθρωποι; Πήραν τα τηλέφωνά τους.

Το έχω κάνει πάρα πολλές φορές όταν νιώθω άβολα, βαριέμαι ή απλώς σκοτώνω χρόνο. Αλλά τον τελευταίο χρόνο, προσπαθώ να αποφύγω το τηλέφωνό μου την ώρα του φαγητού αν είμαι με κάποιον και σπάνια το κάνω αυτές τις μέρες, εκτός κι αν τσεκάρω κάτι πραγματικά γρήγορα. Για να είμαι ειλικρινής, το βρίσκω λίγο ασεβές, επειδή το τηλέφωνό σας φαίνεται πιο σημαντικό από τα άτομα με τα οποία είστε. Να το έχετε κατά νου και μην ξεχνάτε να είστε παρόντες με τους ανθρώπους με τους οποίους είστε.

Κάνετε μια αποστράγγιση μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Όλοι όσοι ακολουθείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσθέτουν κάτι θετικό στη ζωή σας; Ή αισθάνεστε καταβεβλημένοι και πεσμένοι αφού κάνετε κύλιση στη ροή σας;

Πρόσφατα ξεμπέρδεψα το Instagram μου καθώς ακολουθούσα πάρα πολλούς λογαριασμούς (800+!!) και προφανώς δεν μπορούσα να συμβαδίσω με όλους. Κάθισα λοιπόν ένα βράδυ ενώ έβλεπα τηλεόραση και κοίταξα όλους τους λογαριασμούς που ακολουθούσα. Στο τέλος, έκανα unfollow περίπου 200 λογαριασμούς και ένιωσα ΤΟΣΟ αναζωογονητικό!

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να διαβάσετε όλα τα άτομα που ακολουθείτε. Σας κάνουν να αισθάνεστε έμπνευση, χαρούμενη και θετική; Ή μήπως πυροδοτούν συντριβή, ανασφάλεια και αρνητικότητα; Ίσως υπάρχουν άτομα που ξεκινήσατε να παρακολουθείτε πριν από χρόνια και δεν έχετε πλέον απήχηση μαζί τους ή λογαριασμοί που έχουν διαγραφεί στην πορεία.

Κάντε ένα διάλειμμα από τα social media.

Όλοι θέλουμε να τεκμηριώσουμε τη ζωή μας, αλλά συχνά είμαστε τόσο συγκεντρωμένοι στο να απαθανατίσουμε τη στιγμή που στην πραγματικότητα ξεχνάμε να είσαι στη στιγμή. Μην αισθάνεστε την ανάγκη να τεκμηριώσετε όλα όσα κάνετε. Επιλέξτε να απολαύσετε λίγες στιγμές μόνο για εσάς και όσους είναι μαζί σας. Ή τραβήξτε τη φωτογραφία και δημοσιεύστε την αργότερα για να απολαύσετε πραγματικά τη στιγμή.

Προκαλέστε τον εαυτό σας να μείνετε μακριά από το τηλέφωνό σας για μια μέρα, ένα Σαββατοκύριακο ή ακόμα και μια ολόκληρη εβδομάδα, αν νιώθετε γενναίοι.

Πώς δημιουργείτε υγιή όρια τεχνολογίας;