Μάρκετινγκ χωρίς μέτρηση σε έναν κόσμο κακοήθους πολυπλοκότητας

Oktober 3, 2022 0 Von admin

Αυτό δεν είναι ένα blog για τα οικονομικά. Είμαι πολύ πιο ενδιαφέρον από αυτό! Ωστόσο, θα ήθελα να αναφερθώ στα οικονομικά εν ολίγοις να κάνουμε μια σημαντική παρατήρηση σχετικά με την κακοήθη πολυπλοκότητα και το μέλλον της μέτρησης μάρκετινγκ.

Μπερδεμένοι οι οικονομολόγοι!

Ενώ έκανε αναφορές για την ισχυρή οικονομία στην Αμερική, Οι Νιου Γιορκ Ταιμς σημείωσε ότι ο σημερινός συνδυασμός χαμηλής ανεργίας και χαμηλού πληθωρισμού φαίνεται αδύνατος.

Οι οικονομολόγοι πίστευαν ότι δεν θα μπορούσατε ποτέ να έχετε χαμηλό ποσοστό ανεργίας (3,7 τοις εκατό) χωρίς επίσης να δείτε τον ρυθμό δημιουργίας θέσεων εργασίας να επιβραδύνεται (από πού θα έρθουν νέοι εργαζόμενοι;) και να έχετε αύξηση του πληθωρισμού.

Και όμως η οικονομική «αδυναμία» έχει συμβεί. Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών, η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι σταθερή και ο πληθωρισμός είναι περίπου 1,5 τοις εκατό, όπως και πέρυσι.

Μείνε μαζί μου εδώ…

Εδώ είναι που αποκτά ενδιαφέρον (πραγματικά). Πριν από δύο χρόνια, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δημοσίευσε μια έκθεση που προβλέπει ότι το ποσοστό ανεργίας φέτος θα είναι περίπου 5 τοις εκατό και ότι αυτό θα συμπίπτει με ένα ποσοστό πληθωρισμού 2 τοις εκατό.

Έτσι, σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, οι μεγαλύτεροι οικονομολόγοι στον πλανήτη έχουν ντροπιαστεί. Όλοι αυτοί οι αλγόριθμοι. Όλα αυτά τα προχωρημένα πτυχία. Οι οικονομολόγοι δεν μπορούν να εξηγήσουν τι συμβαίνει στην αμερικανική οικονομία αυτή τη στιγμή.

Δεν κάνω πολιτική δήλωση. Το αναφέρω αυτό για να δείξω ότι ο κόσμος έχει γίνει τόσο περίπλοκος που ακόμη και σε έναν τομέα που βασίζεται στα μαθηματικά όπως τα οικονομικά, κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι διάολο συμβαίνει στον κόσμο.

Κακοήθης Πολυπλοκότητα

Πριν από μερικά χρόνια, προέβλεψα ότι θα ήταν η μεγαλύτερη αναδυόμενη επιχειρηματική τάση κακοήθης πολυπλοκότηταπου σημαίνει ότι οι τρελές επιπλοκές και οι ακούσιες συνέπειες της ταχείας τεχνολογικής αλλαγής καθιστούν δύσκολη την κατανόηση του κόσμου μας, πόσο μάλλον να προβλέψουμε τι θα ακολουθήσει.

Τα οικονομικά είναι ένα ώριμο πεδίο, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αδιαμφισβήτητα μαθηματικά. Και όμως, οι οικονομολόγοι δεν μπορούν να εξηγήσουν επαρκώς τι συμβαίνει στην Αμερική αυτή τη στιγμή. Το εγχειρίδιο για τις προβλέψεις και τον προγραμματισμό ξαναγράφεται. Ή, ίσως δεν υπάρχει κανένα εγχειρίδιο κανόνων!

Νομίζω ότι έχουμε φτάσει και σε εκείνο το σημείο της κακοήθους πολυπλοκότητας στο μάρκετινγκ όπου πολλές προβλέψεις είναι άγριες εικασίες και οι μετρήσεις γίνονται άυλες.

Έγραψα πρόσφατα, με ταπεινότητα, ότι δεν βλέπω ξεκάθαρη πορεία για το μέλλον των social media. Έχω ένα σταθερό ιστορικό στο να διακρίνω πώς συνδυάζονται οι τάσεις, αλλά υπάρχουν τόσες πολλές μεγάλες τάσεις σε κίνηση αυτή τη στιγμή που δεν καταλαβαίνω τις διασυνδέσεις και πώς θα εξελιχθούν Κανείς δεν καταλαβαίνει.

Τι γίνεται όταν δεν καταλαβαίνουμε

Όταν ξεκίνησα την επιχείρηση, η εταιρεία στην οποία εργαζόμουν μας έβαλε να δημιουργήσουμε πενταετή σχέδια. Αυτό φαίνεται ανόητο σήμερα, αλλά στη δεκαετία του 1980 μπορούσαμε να προβλέψουμε ένα εύλογο μακροπρόθεσμο σχέδιο επειδή ο ρυθμός της τεχνολογικής αλλαγής ήταν σχετικά αργός.

Μια επίπτωση της κακοήθους πολυπλοκότητας είναι ότι ο χρονικός ορίζοντας για ακριβείς προβλέψεις γίνεται όλο και πιο σύντομος. Μπορούμε να δούμε τι θα γίνει σε ένα χρόνο; Εξι μήνες? Ο ορίζοντας πρόβλεψης θα γίνει σύντομα ένας μήνας… ή μία εβδομάδα;

Αυτή είναι άγνωστη περιοχή για επιχειρήσεις που στηρίζονται σε σχέδια.

Τι θα συνέβαινε αν δημιουργήσαμε μια ετήσια πρόβλεψη για το αφεντικό μας που ήταν κενή, επειδή αυτή είναι η πιο ειλικρινής πρόβλεψη που θα μπορούσαμε να κάνουμε; Αυτό δεν θα ήταν δημοφιλές. Αλλά νομίζω ότι κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας αν πιστεύουμε ότι το θνητό μυαλό μας μπορεί να μείνει μπροστά από την κακοήθη πολυπλοκότητα!

Μάρκετινγκ χωρίς μέτρα;

Αυτό ενισχύει ένα από τα θέματα για τα οποία έγραψα στο βιβλίο μου Εξέγερση μάρκετινγκ

. Εργαζόμαστε σε έναν κόσμο μάρκετινγκ που είναι όλο και πιο δύσκολο να προβλεφθεί ή να μετρηθεί. Ακόμη και σήμερα, οι πίνακες ελέγχου μάρκετινγκ επικεντρώνονται σε likes και tweets που πιθανότατα δεν έχουν πλέον σημασία.

Χωρίς αμφιβολία, οι πιο επιτυχημένοι και σχετικοί έμποροι στο μέλλον θα πρέπει να χαλαρώσουν τις προσδοκίες τους σχετικά με προβλέψιμα αποτελέσματα και αξιόπιστα μέτρα.

Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έγραφα μια τέτοια δήλωση γιατί φαίνεται τόσο ξεφλουδισμένη… αλλά είναι η αλήθεια. Δεν δικαιολογώ, απλώς αναγνωρίζω ότι μπορούμε είτε να συμβαδίσουμε με τους ρυθμούς αυτού του κόσμου είτε να παραμείνουμε στους πίνακες ελέγχου μάρκετινγκ. Μάλλον δεν μπορούμε να κάνουμε και τα δύο.

Σε μια εποχή κακοήθους πολυπλοκότητας και αμείλικτης αλλαγής, ορισμένες πτυχές της μέτρησης του μάρκετινγκ θα γίνουν ένα άλμα πίστης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ταχύτητα των εργασιών θα ξεπεράσει την ικανότητά μας να προβλέπουμε και να μετράμε. Ίσως η μη μετρημένη διαχείριση μάρκετινγκ με γνώμονα την ταχύτητα να γίνει ο κανόνας, μια βέλτιστη πρακτική.

Θα χρειαστεί λίγο θάρρος, έτσι δεν είναι;

Πώς προσαρμόζεσαι σε αυτή την περίεργη νέα νοοτροπία;

Κεντρικός ομιλητής Mark Schaefer

Ο Mark Schaefer είναι ο επικεφαλής blogger για αυτόν τον ιστότοπο, εκτελεστικός διευθυντής της Schaefer Marketing Solutions και συγγραφέας πολλών βιβλίων ψηφιακού μάρκετινγκ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Είναι ένας καταξιωμένος βασικός ομιλητής, εκπαιδευτικός κολεγίου και σύμβουλος επιχειρήσεων. Το podcast Marketing Companion είναι ένα από τα κορυφαία επιχειρηματικά podcast στον κόσμο. Επικοινωνήστε με τον Mark για να μιλήσει σύντομα στην εκδήλωση ή στο συνέδριο της εταιρείας σας.

σχετικές αναρτήσεις

Όλες οι αναρτήσεις