Γιατί δεν ωφελεί να ρισκάρεις με την ταξιδιωτική ασφάλιση στην Ισπανία –

Γιατί δεν ωφελεί να ρισκάρεις με την ταξιδιωτική ασφάλιση στην Ισπανία –

September 23, 2022 0 Von admin

Ανυπομονείτε να ξαναγνωριστείτε με τον Κώστα αυτό το καλοκαίρι; Μετά την απότομη πτώση λόγω του COVID-19, ο αριθμός των Βρετανών που κάνουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στην Ισπανία αναμένεται να αυξηθεί σε κάτι που θα πλησιάζει και φέτος τα προ πανδημίας επίπεδα.

Μακράν ο πιο δημοφιλής προορισμός διακοπών για τους Βρετανούς, το 2019 υπολογίζεται ότι 18 εκατομμύρια Βρετανοί τουρίστες επισκέφτηκαν τη χώρα. Με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς να έχουν πλέον χαλαρώσει, οι προβλέψεις το δείχνουν το ένα τέταρτο όλων των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου που πηγαίνουν στο εξωτερικό φέτος θα κατευθυνθεί στην ιβηρική χώρα.

Αυτά είναι υπέροχα νέα για τους παραθεριστές που λιμοκτονούν και υπέροχα για την ισπανική τουριστική οικονομία. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι, μετά από δύο χρόνια ζωής εντός των ορίων των αυστηρών κανόνων για τον COVID, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μπουν στον πειρασμό να ρίξουν προσοχή στον άνεμο καθώς πραγματικά αφήνουν τα μαλλιά τους στις διακοπές φέτος.

Δεν είναι μόνο φόβοι, ας πούμε, για την υπερβολικά πληθωρική συμπεριφορά ορισμένων παραθεριστών καθώς ταξιδεύουν στα ισπανικά θέρετρα. Ή εάν μια γενική απώλεια μνήμης σχετικά με την κοινωνική απόσταση θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη ένα κύμα λοιμώξεων από τον COVID.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι οι άνθρωποι μπορεί να ξεχάσουν τις βασικές προφυλάξεις, όπως η ταξιδιωτική ασφάλιση, η οποία έχει αντιμετωπιστεί ως απαραίτητο για κάθε μορφή ταξιδιού καθ‘ όλη τη διάρκεια της πανδημίας λόγω του αυξημένου κινδύνου ακύρωσης.

Η υπόθεση για σύναψη ταξιδιωτικής ασφάλισης για την Ισπανία

Πριν από την πανδημία, ήταν γνωστό ότι εκατομμύρια Βρετανοί ταξίδευαν στο εξωτερικό για διακοπές κάθε χρόνο χωρίς ταξιδιωτική ασφάλιση. Από τότε υπήρξε κάτι σαν αλλαγή νοοτροπίας, κυρίως λόγω των αυξημένων κινδύνων που συνδέονται με τον κοροναϊό. Όσοι αποφάσισαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό το έκαναν λαμβάνοντας κάθε επιπλέον προφύλαξη που μπορούσαν.

Αλλά με τον μαζικό υπερπόντιο τουρισμό πίσω στα χαρτιά και τους κανόνες χαλαρούς, θα σημαίνει αυτό μια επιστροφή στις μέρες της αντιμετώπισης της ταξιδιωτικής ασφάλισης ως προαιρετικό επιπλέον;

Δεν πρέπει να κάνει. Υπάρχουν αρκετοί καλοί λόγοι ταξιδιωτική ασφάλιση για την Ισπανία παραμένει μια απαραίτητη αγορά για κάθε ταξίδι.

Το ένα είναι ότι η Ισπανία δεν έχει ακόμη άρει όλους τους περιορισμούς για τον COVID στα ταξίδια. Εάν είστε ενήλικας και δεν έχετε εμβολιαστεί πλήρως, δεν θα σας επιτραπεί να εισέλθετε στη χώρα τελεία. Δεν έχει νόημα να κάνετε κράτηση για διακοπές στην Ισπανία, εκτός και αν σκοπεύετε να πάρετε διπλό τρύπημα πριν πάτε.

Χρειάζεται προσοχή εάν ταξιδεύετε με παιδιά που δεν έχουν κάνει και τα δύο τρύπημα. Τα μη εμβολιασμένα παιδιά επιτρέπονται στην Ισπανία. Ωστόσο, οι νέοι ηλικίας 12 έως 18 ετών θα πρέπει να κάνουν τεστ COVID πριν από την αναχώρηση. Αν αυτό βγει θετικό, δεν θα έχετε άλλη επιλογή από το να ακυρώσετε τις διακοπές σας την τελευταία στιγμή.

Καθώς αυτό πιθανότατα θα ξεπερνούσε τα παράθυρα ακύρωσης που προσφέρουν οι ταξιδιωτικές εταιρείες, θα κινδυνεύατε να χάσετε τουλάχιστον μερικά από τα χρήματα που ξοδέψατε για τις διακοπές σας. Η ταξιδιωτική ασφάλιση είναι ο μόνος εγγυημένος τρόπος για να πάρετε πίσω τα χρήματά σας.

Ιατρική περίθαλψη στην Ισπανία

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι παραθεριστές που κατευθύνονται στην Ισπανία θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην ταξιδιωτική ασφάλιση είναι το πιθανό κόστος της ιατρικής περίθαλψης σε περίπτωση που αρρωστήσουν ή τραυματιστούν εκεί.

Ώρα να καταρριφθεί ένας μύθος – η ιατρική περίθαλψη στην Ισπανία ΔΕΝ είναι δωρεάν για ξένους επισκέπτες, ούτε καν για πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ (όχι ότι αυτό ισχύει για τους Βρετανούς παραθεριστές τώρα, φυσικά). Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι πολύ ακριβό.

Αυτό που μπορούν να κάνουν οι πολίτες της ΕΕ είναι να λάβουν μια δωρεάν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας (EHIC), η οποία δίνει στον κάτοχο το δικαίωμα δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης με τις ίδιες τιμές με τους Ισπανούς πολίτες. Ορισμένες υπηρεσίες είναι δωρεάν, ορισμένες έχουν μικρή χρέωση. Αλλά το θέμα είναι ότι δεν είναι αυτόματο. Εάν εμφανιστείτε σε ένα νοσοκομείο χωρίς κάρτα EHIC, θα χρεωθείτε πλήρως για όποια φροντίδα χρειάζεστε.

Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν ακόμα να επωφεληθούν από τα ίδια οφέλη με το EHIC μέσω του νέου Κάρτα GHIC μετά το Brexit. Αλλά και πάλι, πρέπει να υποβάλετε αίτηση και να μεταφέρετε το GHIC σας για να λάβετε τη φροντίδα με έκπτωση. Χωρίς αυτό, μια παραμονή στο νοσοκομείο για ένα σπασμένο χέρι ή μια δυσάρεστη κρίση γαστρεντερίτιδας ή για τον COVID-19 θα μπορούσε να σας κοστίσει χιλιάδες.

Ακόμη και τότε, η ύπαρξη GHIC δεν είναι μια εντελώς αλάνθαστη λύση για να αποφύγετε να χρειαστεί να πληρώσετε για ιατρική περίθαλψη. Η Ισπανία διαθέτει ένα εξαιρετικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, αλλά οι υπηρεσίες που παρέχει δωρεάν δεν είναι τόσο ολοκληρωμένες όσο το NHS. Θα μπορούσατε ακόμα να χρεωθείτε για θεραπείες που έχετε συνηθίσει να λαμβάνετε δωρεάν στο σπίτι.

Επιπλέον, το GHIC ισχύει μόνο σε δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Ορισμένες τουριστικές περιοχές της Ισπανίας παραμένουν σχετικά απομακρυσμένες από μεγάλες κατοικημένες περιοχές και είναι δεν εξυπηρετούνται καλά από τις ανέσεις δημόσιας υγείας. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή εάν οι δημόσιες υπηρεσίες είναι πολύ απασχολημένες, θα μπορούσατε να μεταφερθείτε σε ιδιωτική κλινική ή νοσοκομείο. Είναι υποχρεωμένοι σύμφωνα με την ισπανική νομοθεσία να θεραπεύουν όλους τους ασθενείς, αλλά όχι να αποδέχονται το GHIC ή το EHIC. Με άλλα λόγια, θα χρεώνεστε ιδιωτικές τιμές.

Είτε έχετε GHIC είτε όχι, είτε καταλήξετε να λάβετε θεραπεία σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο, η ταξιδιωτική ασφάλιση θα καλύψει όλα τα ιατρικά έξοδα. Πραγματικά δεν αξίζει τον κίνδυνο να ταξιδέψετε στην Ισπανία χωρίς αυτό.