Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βρισκόμαστε στο τέλος της εποχής των startups

Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βρισκόμαστε στο τέλος της εποχής των startups

Oktober 3, 2022 0 Von admin

Του Mark Schaefer

Πριν από περίπου ένα χρόνο, έγραψα μια ανάρτηση στο ιστολόγιο που ήταν αντίθετη. Σε μια εποχή που όλοι ήταν ga-ga στο Snapchat, προέβλεψα ότι το Facebook θα τους διέλυε τελικά. Εγραψα:

  • Το Snapchat δεν έχει ουσιαστική πνευματική ιδιοκτησία. Τίποτα δεν εμποδίζει πραγματικά το Facebook (ή τις εφαρμογές που κατέχει, όπως το Instagram, το Messenger ή το WhatsApp) να αντιγράφει οτιδήποτε κάνουν.
  • Το Facebook κατέχει ήδη τις καρδιές και τα μυαλά των εμπόρων. Καθώς το Facebook ανταποκρίνεται στην πρόκληση του Snapchat, θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί καλύτερα τους διαφημιστές και να δημιουργεί έσοδα πιο γρήγορα.
  • Το Facebook έχει ουσιαστικά απεριόριστους πόρους. Έχουν περισσότερους μηχανικούς, περισσότερα χρήματα και περισσότερη τεχνολογία από ό,τι μπορεί να φανταστεί το Snapchat. Το Snapchat έρχεται αντιμέτωπο με τον Goliath.

Καθώς το Facebook «φωτίζει» επιθετικά τις ιδιοκτησίες του μέρα με τη μέρα, φαίνεται ότι είχα δίκιο σε αυτήν την πρόβλεψη… αλλά λυπάμαι γι‘ αυτό. Παρακολουθούμε αυτή την καταπληκτική startup να αντιγράφεται κομμάτι-κομμάτι (κυρίως επειδή αρνήθηκαν να τους καταπιεί το Facebook το 2015).

Θα επιβιώσει το Snapchat; Ναι, σε κάποιο βαθμό. Αλλά είναι χάνοντας και τους δύο διαφημιστές και χρήστες στο Instagram και φαίνεται απίθανο να καταφέρουν να καινοτομήσουν το Facebook για μακροπρόθεσμη επιτυχία. Το Snapchat πιθανότατα θα γίνει ένα περιθωριακό εξειδικευμένο δίκτυο όπως το Twitter.

Το μήνυμα εδώ φαίνεται να είναι … μπείτε στη μεγάλη εταιρεία ή πεθάνετε. Και, όπως αποδεικνύεται, αυτό ακριβώς συμβαίνει σε μεγάλη κλίμακα στην Αμερική σήμερα.

Τέλος της εποχής των startups;

Σκεφτόμουν πόσο πιο δύσκολο είναι σήμερα να μεγαλώσεις μια μικρή εταιρεία σε μεγάλη. Οι πιο κυρίαρχες μεγάλες εταιρείες βρίσκονται τώρα σε μια συνεχή αποστολή κυνηγιού είτε για να καταστρέψουν είτε να αποκτήσουν σημαντικές startups. Στην πραγματικότητα, η ιδέα ότι ζούμε σε μια αρχική οικονομία γίνεται γρήγορα μύθος.

Εδώ στις ΗΠΑ, είμαστε περήφανοι που είμαστε ένα έθνος που καθοδηγείται από επιχειρηματίες και μικρές επιχειρήσεις. Αλλά τα γεγονότα δεν το επιβεβαιώνουν πια.

Γινόμαστε ένα έθνος εργαζομένων που εργάζονται για μεγάλες εταιρείες, συχνά πολύ μεγάλες.

Οι τεράστιες εταιρείες κυριαρχούν στην αμερικανική οικονομική ζωή πολύ πέρα ​​από την απασχόληση. Συγκεντρώνουν ένα δυσανάλογο μερίδιο πωλήσεων για αγαθά και υπηρεσίες, τόσο στους καταναλωτές όσο και σε άλλες επιχειρήσεις.

Η ζυγαριά από μόνη της δεν είναι κακό. Μπορεί να φέρει ουσιαστική αποτελεσματικότητα. Οι εθνικοί πάροχοι κινητής τηλεφωνίας μπορούν να απαλλάξουν τους πελάτες από την πολυπλοκότητα και τα έξοδα των τελών περιαγωγής.

Ταυτόχρονα, καθώς οι μεγάλες εταιρείες γίνονται μεγαλύτερες, ενισχύουν η μία την άλλη — «η κλίμακα χρειάζεται κλίμακα». Οι μεγάλοι λιανοπωλητές προτιμούν τους μεγάλους διανομείς. Οι μεγάλοι κατασκευαστές χρειάζονται μεγάλους προμηθευτές. Γιατί κάποιος να αναλάβει ένα ρίσκο σε μια νεοσύστατη εταιρεία ως βασικός προμηθευτής, αν δεν το έχετε κι εσείς; Στο τέλος της ημέρας, οι άνθρωποι αποστρέφονται τον κίνδυνο, παίρνουν αποφάσεις που δεν θα τους απολύσουν.

Το μέλλον της αναστάτωσης

Με την πάροδο του χρόνου, λένε οι οικονομολόγοι, θα πρέπει να δημιουργηθούν ευέλικτες νέες εταιρείες για να αμφισβητήσουν τους εκτεταμένους κατεστημένους φορείς. Ως επιχειρηματίες, απολαμβάνουμε αυτό το όνειρο της αναστάτωσης, αλλά αυτό συμβαίνει με πιο αργό ρυθμό.

Οι νέες επιχειρήσεις συχνά αποτυγχάνουν ή απορροφώνται από υπάρχοντες κολοσσούς και η δημιουργία επιχειρήσεων έχει επιβραδυνθεί. Τους τελευταίους 12 μήνες, μόνο η Google εξαγόρασε 20 μικρές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των QuikLabs, Eyefluence και Urban Engines.

Ένα άλλο συναρπαστικό γεγονός που δείχνει την επιβράδυνση των startup: Υπήρχαν 294 νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας που συγκέντρωσαν 50 εκατομμύρια δολάρια η κάθε μία το 2014 και το 2015, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Σχεδόν τα τρία τέταρτα αυτών των εταιρειών — 216 ​​— ούτε έχουν συγκεντρώσει χρήματα ούτε έχουν εξαγοραστεί από τα τέλη του 2015. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις τείνουν να αντλούν χρηματοδότηση κάθε 12 έως 18 μήνες.

Νομίζω ότι μέρος αυτής της νέας οικονομικής πραγματικότητας οφείλεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες είναι πιο ευαίσθητες ως προς την ευπάθειά τους σε διαταραχές από ό,τι πριν από πέντε ή 10 χρόνια. Για παράδειγμα, βλέπουμε εταιρείες blue chip όπως η Ford να κάνουν προληπτικές κινήσεις σε εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς (όπως θα έπρεπε).

Πρόσφατα πήρα συνέντευξη από τον CTO της Dell EMC John Roese για ένα νέο έργο podcast που ονομάζεται Φωτιστικά (Τσέκαρέ το!). Τον ρώτησα εάν οι εταιρείες θα μπορούσαν να βασιστούν σε μοντέλα πρόβλεψης για να πουν πού μπορεί να συμβεί διαταραχή, και είπε ότι μπορούσαν. Οι έξυπνες εταιρείες σήμερα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αλγόριθμους για να τις βοηθήσουν να προστατεύσουν τις πλευρές τους από διαταράκτες.

Τα τελευταία χρόνια παίζω με αυτήν την ιδέα — τι θα διαταράξει τελικά το Facebook; Τελικά, όλες οι μεγάλες ιδέες και εταιρείες δεν έχουν τελικά ένα τέλος; Καταλήγω στο άβολο συμπέρασμα ότι το επόμενο Facebook θα είναι το Facebook καθώς συνεχώς απορροφά, προσαρμόζεται … και μερικές φορές αντιγράφει … τον δρόμο του στο μέλλον.

Σε ένα Νιου Γιορκ Ταιμς σύνταξηςο Jonathan Taplin υποστηρίζει ότι οι μεγαλύτεροι τεχνολογικοί γίγαντες πρέπει να θεωρούνται μονοπώλια και ότι είναι καιρός να τους διαλύσουμε:

Μέσα σε μόλις 10 χρόνια, οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου με βάση την κεφαλαιοποίηση έχουν αλλάξει όλες, εκτός από μία: τη Microsoft. Η Exxon Mobil, η General Electric, η Citigroup και η Shell Oil είναι εκτός και η Apple, η Alphabet (η μητρική εταιρεία της Google), η Amazon και το Facebook έχουν πάρει τη θέση τους.

Είναι όλες εταιρείες τεχνολογίας και η καθεμία κυριαρχεί στη γωνιά της στον κλάδο: η Google έχει μερίδιο αγοράς 88 τοις εκατό στη διαφήμιση αναζήτησης, το Facebook (και οι θυγατρικές του Instagram, WhatsApp και Messenger) κατέχει το 77 τοις εκατό της κίνησης μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η Amazon έχει 74 ποσοστό στην αγορά ηλεκτρονικών βιβλίων. Με κλασικούς οικονομικούς όρους και τα τρία είναι μονοπώλια.

Βρισκόμαστε σε μια ένδοξη εποχή όπου τα ανατρεπτικά ψαράκια μπορούσαν να φάνε τα μεγάλα ψάρια. Πλησιάζει αυτή η ώρα; Ποιες είναι οι σκέψεις σου?

Ορισμένα από τα δεδομένα και τις γνώσεις για αυτήν την ανάρτηση προήλθαν από ένα άρθρο της Wall Street Journal με τίτλο Γιατί πιθανότατα εργάζεστε σε μια τεράστια εταιρεία. Είμαι συνεχώς συνδρομητής στο WSJ από τότε που ήμουν 21 ετών και σας ενθαρρύνω να εγγραφείτε και εσείς για να υποστηρίξετε τη δημοσιογραφική τους αποστολή.

Ο Mark Schaefer είναι ο επικεφαλής blogger για αυτόν τον ιστότοπο, εκτελεστικός διευθυντής της Schaefer Marketing Solutions και συγγραφέας πολλών βιβλίων ψηφιακού μάρκετινγκ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Είναι ένας καταξιωμένος βασικός ομιλητής, εκπαιδευτικός κολεγίου και σύμβουλος επιχειρήσεων. Το podcast Marketing Companion είναι ένα από τα κορυφαία επιχειρηματικά podcast στον κόσμο. Επικοινωνήστε με τον Mark για να μιλήσει σύντομα στην εκδήλωση ή στο συνέδριο της εταιρείας σας.

σχετικές αναρτήσεις

Όλες οι αναρτήσεις